Araştırma: “Sağlıklı yaşlanma” genlerden çok yaşam faktörlerine bağlı

Yaşam Tarzı Faktörleri Genetikten 10 Kat Daha Önemli

Son yapılan bir araştırma, sağlıklı yaşlanma ve erken ölüm konularında yaşam tarzı koşullarının, çevresel faktörlerin genetikten yaklaşık 10 kat daha fazla etkili olduğunu ortaya koydu.

Oxford Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmada, İngiltere’de yaklaşık yarım milyon insan incelendi. Araştırmacılar, katılımcıların genetik risklerini 22 farklı hastalık için belirledi ve obezite ile yüksek tansiyon gibi yaygın sağlık sorunlarını izledi. Ayrıca, insanların biyolojik olarak ne kadar hızlı yaşlandığını ölçmek için kanlarından alınan proteinleri kullandılar.

Çalışmada, başlangıçta 164 çevresel faktör üzerinde duruldu. Ancak daha sonra bunlar, ölüm ve biyolojik yaşlanma ile ilişkilendirilen 25 temel ölçüme indirgendi.

Eğitim seviyesi, hane geliri, iş durumu, uyku düzeni, egzersiz alışkanlıkları, sigara kullanımı, sosyal destek, zihinsel sağlık durumu, 10 yaşındaki vücut ağırlığı ve annenin hamileyken sigara içip içmediği gibi faktörler arasında yer aldı.

Bu faktörlerin tek başına erken ölüm riskinde küçük bir etki gösterdiği ancak bir araya geldiklerinde yaşam boyu riski artırdığı belirlendi.

Araştırmaya göre, genetik riskler demans, meme, prostat ve kolorektal kanserlerde daha belirleyici olurken; akciğer, kalp ve karaciğer hastalıklarında çevresel faktörlerin daha etkili olduğu görüldü. (DHA)

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Hastalıktan korunuyor, sağlıkla büyüyorlar! Bebeğin bağışıklığını güçlendiren 4 öneri

Bebeğin anne rahmine düştüğü ilk andan itibaren sağlıkla dünyaya gelebilmesi ve anne- bebek sağlığının korunması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Uz. Dr. Aycan Yıldız, bebeklerde bağışıklığı artırmaya yönelik öneriler paylaştı.

İş Bırakan Aile Hekimleri Hakkında Yargı Kararı

İş bırakan aile hekimleri hakkında yargı önemli bir karar verdi. Türk Tabipler Birliği karar hakkında açıklama yaptı. 

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.

Taşikardi nedir? Taşikardi neden olur?

Taşikardi, sinüs ritminin dinlenme sırasında olabilecek normal oranını aşmasıdır. Genel olarak dinlenme sırasında nabzın dakikada 100’ü aşması yetişkinlerde taşikardi olarak kabul edilmektedir. Dinlenme hızının üzerindeki kalp atış hızları normal …