Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

İki kardeşi vahşice öldürmüştü… Sır perdesi aralandı

Sivas’ta boğazları kesilerek öldürülen Melisa ve Umutcan Şimşek kardeşlerin cinayetine dair sır perdesi aralandı. Katil zanlısı Hüseyin Sönmez’in, baba Uğur Şimşek’in eski iş ortağı olduğu tespit edildi. Sönmez’in asıl hedefinin anne olduğu öğrenildi. Emniyette susma hakkını kullanan Sönmez, cinayetle ilgili ifade vermezken, olayın arkasında gaiplik kararıyla iptal edilen borç paranın bulunduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

Lüks otel görevlisi ifşaladı: Milyarderlerin tuhaf talepleri

Saray kapılarının ardında gizlenen tuhaf taleplerin perde arkası, eski bir lüks otel görevlisinin anlatımlarıyla aralandı.

İran: İsrail, ABD’yi bölgede savaşa sürüklemeye çalışıyor

İran: İsrail, ABD’yi bölgede savaşa sürüklemeye çalışıyor

3 İranlı çantalarında 8 kilo uyuşturucuyla yakalandı

Çantalarında 8 kilo 150 gram uyuşturucu ele geçirilen 3 İranlı gözaltına alındı

Şili’de ambulans uçak düştü! 6 ölü

Güney Amerika ülkesi Şili’de ambulans uçağın düşmesi sonucu 6 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Kalkınma Yolu hızlıca hayata geçecek

“Terörsüz Türkiye” sürecinde kritik bir aşamaya gelinirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye’de Irak Başbakanı Sudani ile bir araya geldi. Erdoğan, ortak basın toplantısında “Bölgemizin geleceğinde teröre yer olmadığının tekrar altını çizdik” derken, Kalkınma Yolu’nun hızlıca hayata geçirilmesine yönelik adımları da ele aldıklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir