Yargıtay’dan yıllık izinler için emsal karar: Süreyi kaçıran ücretini alamayacak


Haber: Yargıtay, Kullanılmayan Yıllık İzin Ücretleriyle İlgili İçtihadını Değiştirdi

Yargıtay, kullanılmayan yıllık izin ücretleri konusundaki içtihadını değiştirdi ve zaman aşımı süresini retroaktif olarak beş yıl olarak kabul etti.

Kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde hangi zaman aşımı süresinin uygulanacağı konusu uzun süredir çalışanlar ve işverenler arasında tartışma konusu oldu. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç‘ın haberine göre, Yargıtay bu konuda önemli bir içtihat değişikliğine gitti ve belirsizliğe son verdi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2012-2017 yılları arasında sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zaman aşımını esas alıyordu. Ancak 2020’de iş davalarına bakan dairelerin birleştirilmesiyle bu görüş yeniden gözden geçirildi. Artık, bu döneme ait kullanılmayan yıllık izin ücretlerinde de beş yıllık zaman aşımı süresi uygulanacak.

Geçmişten Günümüze Zaman Aşımı Süresi

Ahmet Kıvanç’ın aktardığı bilgiye göre, 1 Temmuz 2012’den önce yıllık izin ücretleri için geçerli olan beş yıllık zaman aşımı süresi, 2012’de yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu ile birlikte on yıla çıkarıldı. Ancak 25 Ekim 2017’de yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile işçi alacaklarında zaman aşımı süresi tüm alacak türleri için beş yıl olarak belirlendi.

Kanunda yer alan geçici maddeye göre, 25 Ekim 2017’den önce başlayan zaman aşımı süreleri eski hükümlere göre (on yıl) devam edecek. Ancak halen süresi dolmamış alacaklar için, kalan sürenin beş yılı aşması durumunda, yeni düzenleme geçerli olacak.

Sözleşme Sonlandığında Hak Başlıyor

İş Kanunu’na göre, işçinin kullanmadığı yıllık izinlerin ücretine hak kazanması, iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte mümkün olur. İzin ücreti, işçinin işten ayrıldığı tarihteki brüt maaşı üzerinden hesaplanır ve zaman aşımı süresi de bu tarihten itibaren başlar.

İşçinin işten çıkış şekli bu konuda etkili değildir. Yani işveren tarafından haklı bir nedenle çıkarılmış olsun veya çalışan kendi isteğiyle ayrılmış olsun, kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödenmesi gereklidir.

Yargıtay’ın içtihadındaki bu değişiklik, çalışanların hak arama süreci açısından önemli sonuçlar doğururken, işverenlerin de yükümlülüklerini gözden geçirmelerini gerektirir. Ahmet Kıvanç, yazısında çalışanların hak kaybı yaşamamaları için zaman aşımı süresini dikkatle takip etmelerinin gerektiğini vurguluyor.


Related Posts

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Trump, TikTok için alıcı belirledi

ABD Başkanı Donald Trump, Çinli şirket ByteDance sahibi olduğu sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD operasyonları için bir alıcı belirlediğini söyledi ancak teklif sahibinin adını vermedi.

Avrupa’da doğal gaz fiyatları geriledi

Kontrat geçen hafta, İsrail ve İran arasındaki ateşkes anlaşmasının ardından Orta Doğu’daki LNG arz kesintilerine ilişkin endişelerin azalmasıyla yaklaşık iki yılın en sert haftalık düşüşünü kaydetti. Bu arada, ANZ Research analistlerine göre, Avrupa …

Anket sonuçları yayımlandı: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Haziran ayı enflasyon beklentileri açıklandı. Emeklilere ve memurlara yapılacak maaş artışında belirleyici olacak 6 aylık enflasyon farkı, tahminlere göre yüzde 16,62’ye ulaşabilir.

Erdoğan: Her türlü şoka rağmen ekonomi programı sarsılmadı, güven tazeledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde TİM 32. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, “Son üç ayda yaşanan her türlü şoka rağmen program sarsılmadı, güven tazeledi. Risk primimiz düşüyor, TL’ye güven yükseliyor.” ifadelerini kullandı.

Işıkhan: İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz.” dedi.