Almanya Türkiye kadar olamadı: Fark attık

Asgari Ücretliler için Enflasyon: Almanya ve Türkiye Karşılaştırması

Almanya, geçtiğimiz yılı %2.6 enflasyonla kapattı ve bu yıl Nisan ayında enflasyon %2,1 olarak gerçekleşti. Ocak ayında %2,3 olan enflasyonun düşüş eğilimini sürdürdü.

Türkiye ise geçtiğimiz yılı %47 enflasyonla kapatırken, TÜİK’in Nisan ayı verilerine göre aylık %3,00 oranında artış yaşanırken yıllık enflasyon %37,86 seviyesine yükseldi.

Evlerinde enflasyon oranlarına bağlı olarak hisseden Almanya ve Türkiye’deki asgari ücretlilerin harcama kabiliyeti de karşılaştırıldı.

ALMANYA TÜRKİYE’Yİ GEÇEMEDİ: FARK ACI

CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye’de vatandaşın temel ihtiyaçları olan makarna, un, yağ, bakliyat gibi ürünlerin pahalı olduğunu belirtirken, aynı ürünlerin Almanya’daki marketlerde neredeyse yarı fiyata satıldığını dile getirdi.

Bakırlıoğlu, “Eskiden Avrupa pahalı derdik. Şimdi Almanya’daki marketlerde yağ, un, makarna gibi temel gıdalar Türkiye’den daha ucuz. Et ve süt ürünleri arasında büyük fiyat farkları var. Asgari ücretli, alım gücünü kaybetmiş, temel ihtiyaçlara bile yetemiyor. Bu durum kabul edilemez bir yoksulluk ve adaletsizliktir. Türkiye, Avrupalılar için bile oldukça pahalı hale geldi” dedi.

ET VE SÜTTE FİYAT FARKI ACITAN DURUM

Türkiye ve Almanya’da bulunan iki farklı marketteki temel gıda ürünlerinin fiyatlarını karşılaştıran Bakırlıoğlu, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kâr amacı gütmüyor’ dediği Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin fiyatlarına ve yaygın markalara göre fiyatlarına baktık. Türkiye’deki asgari ücretli 2.940 lira harcayarak temel gıdalardan oluşan sepetini doldurabilirken, Almanya’daki asgari ücretli sadece 88.90 Euro’ya aynı sepeti alabiliyor.”

“Almanya’da asgari ücretli kilogram tavuğu 4 Euro’ya yerken, Türkiye’deki asgari ücretli aynı tavuğu 175 liraya alabiliyor. Almanya’da asgari ücretli maaşıyla 450 kilo tavuk alabilirken, Türkiye’de sadece 126 kilo alabiliyor. Türkiye’de Big Mac menü 320 lira, Almanya’da 12.49 Euro. Almanya’da asgari ücretli bin 651 litre süt alabilirken, Türkiye’de sadece 526 litre süt alınabiliyor.”

Related Posts

Finansman için iş birliği

Türk Ekonomi Bankası (TEB), KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak ve nakit akışlarını optimize etmek amacıyla Figopara ile yeni bir iş birliğine imza attı.

Danıştay’dan yemek kartı kararı!

Dernekten yapılan açıklamada, Danıştay’ın verdiği kararın, iş dünyasında yıllardır uygulanan ve çalışanların sosyal hakları açısından büyük önem taşıyan bir sistemi onayladığı vurgulandı. İşverenlerin eskiden olduğu gibi çalışanlarına sunduğu yemek …

ABD’li şirketten korkutan ekonomi mesajı

ABD’li perakende devi Walmart, Çin’den gelen ürünlere yönelik yüksek gümrük vergilerinin fiyat artışına yol açabileceği uyarısında bulundu. CFO Rainey, bu durumun tüketicilere yansıyacağını ve haziran ayında etkisinin daha da belirginleşeceğini söyledi.

New York Borsası karışık seyirle günü tamamladı

ABD hisse senedi piyasaları günü karışık bir görünümle tamamladı. Küresel ticaret gerilimlerinin bir miktar azalması piyasaları haftanın başında desteklerken, Perşembe günü gelen karışık makroekonomik veriler ve şirket bazlı gelişmeler yön arayışına neden oldu.

Tarım Kredi Marketleri’nin yeni ismi belli oldu

Tarım Kredi Marketleri’nin isminin değişeceği belirtildi. Yeni ismi de açıklandı. Kayseri Anadolu’daki habere göre; Tarım Kredi Kooperatif Marketleri Genel Müdürü Varol Halepli, 4 bin 500 satış noktalarının bulunduğunu, 2025 yılı sonuna kadar bu …

Ekonomist Timothy Ash: Hiçbir normalleşme maliyeti yaşanmadı, ama gerçekte bir maliyeti var; yeterli normalleşme sağlanmazsa sert iniş kaçınılmaz olabilir

Ash, enflasyonla mücadele için faizlerin uzun süre yüksek kalması gerektiğini belirtirken, “Enflasyon ne kadar uzun sürerse, duraklama riski o kadar artacak dedi