Almanya Türkiye kadar olamadı: Fark attık

Asgari Ücretliler için Enflasyon: Almanya ve Türkiye Karşılaştırması

Almanya, geçtiğimiz yılı %2.6 enflasyonla kapattı ve bu yıl Nisan ayında enflasyon %2,1 olarak gerçekleşti. Ocak ayında %2,3 olan enflasyonun düşüş eğilimini sürdürdü.

Türkiye ise geçtiğimiz yılı %47 enflasyonla kapatırken, TÜİK’in Nisan ayı verilerine göre aylık %3,00 oranında artış yaşanırken yıllık enflasyon %37,86 seviyesine yükseldi.

Evlerinde enflasyon oranlarına bağlı olarak hisseden Almanya ve Türkiye’deki asgari ücretlilerin harcama kabiliyeti de karşılaştırıldı.

ALMANYA TÜRKİYE’Yİ GEÇEMEDİ: FARK ACI

CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye’de vatandaşın temel ihtiyaçları olan makarna, un, yağ, bakliyat gibi ürünlerin pahalı olduğunu belirtirken, aynı ürünlerin Almanya’daki marketlerde neredeyse yarı fiyata satıldığını dile getirdi.

Bakırlıoğlu, “Eskiden Avrupa pahalı derdik. Şimdi Almanya’daki marketlerde yağ, un, makarna gibi temel gıdalar Türkiye’den daha ucuz. Et ve süt ürünleri arasında büyük fiyat farkları var. Asgari ücretli, alım gücünü kaybetmiş, temel ihtiyaçlara bile yetemiyor. Bu durum kabul edilemez bir yoksulluk ve adaletsizliktir. Türkiye, Avrupalılar için bile oldukça pahalı hale geldi” dedi.

ET VE SÜTTE FİYAT FARKI ACITAN DURUM

Türkiye ve Almanya’da bulunan iki farklı marketteki temel gıda ürünlerinin fiyatlarını karşılaştıran Bakırlıoğlu, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kâr amacı gütmüyor’ dediği Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin fiyatlarına ve yaygın markalara göre fiyatlarına baktık. Türkiye’deki asgari ücretli 2.940 lira harcayarak temel gıdalardan oluşan sepetini doldurabilirken, Almanya’daki asgari ücretli sadece 88.90 Euro’ya aynı sepeti alabiliyor.”

“Almanya’da asgari ücretli kilogram tavuğu 4 Euro’ya yerken, Türkiye’deki asgari ücretli aynı tavuğu 175 liraya alabiliyor. Almanya’da asgari ücretli maaşıyla 450 kilo tavuk alabilirken, Türkiye’de sadece 126 kilo alabiliyor. Türkiye’de Big Mac menü 320 lira, Almanya’da 12.49 Euro. Almanya’da asgari ücretli bin 651 litre süt alabilirken, Türkiye’de sadece 526 litre süt alınabiliyor.”

Related Posts

Bankalarda parası olan milyonları ilgilendiriyor: Limitler güncellendi komisyon tuzaklarına hazır olun

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Mart 2024’te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bireysel kredilere getirilen sınırlama kapsamında ATM’lerde nakit çekimlere ve nakit avans tutarlarında kısıtlamaya gitmişti. Sektör …

Sanayide 27 yıllık rekor zarar

Sıkı para politikalarının ardından iç talepteki düşüş ile ihracatta kaybedilen rekabet gücü, sanayi sektörünün küçük ve orta ölçekli işletmelerini etkiledi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan: Teklifle talepler arasında uçurum var

Ordu’nun Altınordu ilçesinde bir otelde düzenlenen HAK-İŞ Kadın Komitesi Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nün arzu ettikleri gibi şu ana kadar …

Durun bakalım! Yeni hibritler nasıl?

Bu büyük olasılıkla önemli bir küresel pazarın yeni yılın başından itibaren, bir süreliğine elektrikli aktarma organlarına ivme kazandıran bazı yasal boşlukları veya teşvikleri kapatmaya karar verdiği anlamına geliyor. Büyük SUV’lara karşı inatçı bir …

Kredi kartı kullanırken yaptığınız bir hata sizi borç batağına sürüklüyor

Nakit alım gücünün günden güne düştüğü bu dönemde vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartından harcama yapıyor.
İpin ucunu kaçıranlar ise ödemelerini karşılamakta güçlük çekerek çareyi asgari ödeme tutarını ödemekle buluyor. Ama aslında bu durum kredi kartı kullanıcılarını borç batağına sürüklüyor.

Bankada parası olan ve kredi çekecek herkesi ilgilendiriyor! Faizler ne zaman düşecek?

Haziran ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok altında gelmesiyle birlikte gözler faizlere çevrildi. Bankalarda kredi ve mevduat faizlerinde ufak çaplı değişimler dikkat çekiyor. Peki faizler düşecek mi? Merkez Bankası’nın temmuz ayı toplantısı için öngörüler neler? İşte detaylar…