Araştırma: “Sağlıklı yaşlanma” genlerden çok yaşam faktörlerine bağlı

Yaşam Tarzı Faktörleri Genetikten 10 Kat Daha Önemli

Son yapılan bir araştırma, sağlıklı yaşlanma ve erken ölüm konularında yaşam tarzı koşullarının, çevresel faktörlerin genetikten yaklaşık 10 kat daha fazla etkili olduğunu ortaya koydu.

Oxford Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmada, İngiltere’de yaklaşık yarım milyon insan incelendi. Araştırmacılar, katılımcıların genetik risklerini 22 farklı hastalık için belirledi ve obezite ile yüksek tansiyon gibi yaygın sağlık sorunlarını izledi. Ayrıca, insanların biyolojik olarak ne kadar hızlı yaşlandığını ölçmek için kanlarından alınan proteinleri kullandılar.

Çalışmada, başlangıçta 164 çevresel faktör üzerinde duruldu. Ancak daha sonra bunlar, ölüm ve biyolojik yaşlanma ile ilişkilendirilen 25 temel ölçüme indirgendi.

Eğitim seviyesi, hane geliri, iş durumu, uyku düzeni, egzersiz alışkanlıkları, sigara kullanımı, sosyal destek, zihinsel sağlık durumu, 10 yaşındaki vücut ağırlığı ve annenin hamileyken sigara içip içmediği gibi faktörler arasında yer aldı.

Bu faktörlerin tek başına erken ölüm riskinde küçük bir etki gösterdiği ancak bir araya geldiklerinde yaşam boyu riski artırdığı belirlendi.

Araştırmaya göre, genetik riskler demans, meme, prostat ve kolorektal kanserlerde daha belirleyici olurken; akciğer, kalp ve karaciğer hastalıklarında çevresel faktörlerin daha etkili olduğu görüldü. (DHA)

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Günde 1-3 fincan kahve içen kadınlar için çarpıcı araştırma sonucu

Yapılan yeni bir araştırma, kahve içmenin sağlıklı yaşlanmaya katkı sağlayabileceğini ortaya koydu.

ABD’de BionTech aşılarına ‘Genç erkeklerde kalp hasarı riski oluşturabilir’ uyarısı eklenecek

ABD’de BionTech aşılarına ‘Genç erkeklerde kalp hasarı riski oluşturabilir’ uyarısı eklenecek

Gözdeki değişim ihmal edilmemeli: Uzmanı ise bu belirtilere dikkat çekti

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, tiroid hastalıklarının gözde çeşitli bulgularla ortaya çıkabileceğini ve göz sağlığını tehdit ettiğini belirtti.