Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Merkez Bankası’nın aldığı faiz indirimi kararları ve Türk Lirası’nın yabancı para üniteleri karşısında paha kaybetmesi nedeniyle enflasyon artmaya devam ediyor.
Yatırım ve davranışlarını bu doğrultuda yönlendiren piyasanın temmuz ayı için enflasyon varsayımı ise aşikâr oldu. Bloomberg HT Araştırma Ünitesi’nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine nazaran piyasa iştirakçileri mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 81.03 düzeyine yükselmesini bekliyor.
Ankete katılan 20 kurumun beklentisi Temmuz ayında TÜFE’nin aylık yüzde 3.20, yıllık yüzde 81.03 düzeyinde gerçekleşeceği tarafında. Temmuz ayı enflasyonu için en düşük beklenti aylık yüzde 2.28, en yüksek beklenti yüzde 5.15 oldu.
Yıl sonu iddiası yükseldi
Bloomberg HT’de yer alan haberde, 19 kurumun katıldığı ankete nazaran yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 70.75’e yükseldi. Haziran anket periyodunda yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 68.7 olmuştu.
Ayrıca Bloomberg HT Araştırma yıl sonu cari istikrar anketine katılan 17 kurumun medyan beklentisi yılın 43 milyar dolar cari açıkla kapanacağı istikametinde oldu.
Yıllık enflasyon yüzde 78,6 olmuştu
TÜİK bilgilerine nazaran Haziran’da yıllık tüketici enflasyonu yüzde 78,62’ye yükselmiş, aylık artış yüzde 4,95 olmuştu. Üretici fiyat endeksi aylık yüzde 6,77, yıllık yüzde 138,31 artmıştı. Böylelikle TÜFE 24 yılın tepesine çıkarken, ÜFE de 1995’ten bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) da dün haziran ayına ait fiyat endekslerini yayımladı.
İstanbul’da perakende fiyatlar Temmuz’da yıllık bazda yüzde 99,11 artış gösterdi. Böylece endekste yıllık değişim Şubat 1998’den bu yana en yüksek düzeye çıktı.
Enflasyon verisi yarın açıklanacak.