Çikolata kistleri masum değil; bağışıklık sistemi hastalıklarına yakalanmayı artırıyor

Çikolata Kisti Bağışıklık Sistemi Hastalıklarının Riskini Artırıyor

BBC tarafından aktarılan habere göre, Oxford Üniversitesi’nden araştırmacıların da dahil olduğu bir ekip, İngiltere Biyobankası’ndan elde edilen verilerle 8 binden fazla çikolata kisti vakası ve 64 binden fazla bağışıklık sistemi hastalığını analiz etti.

Yapılan araştırmada, romatoid artrit, çölyak hastalığı ve multipl skleroz gibi bağışıklık sistemi hastalıkları ile çikolata kistleri arasında güçlü genetik bağlantılar bulunduğu belirlendi.

Elde edilen verilere göre, çikolata kisti bulunan kadınlarda, otoimmün hastalık geliştirme riski yüzde 30 ila 80 arasında artış gösteriyor. Bu durumda, vücut kendi dokularına karşı bağışıklık sisteminin yanlışlıkla saldırması söz konusu olabiliyor.

Araştırmacılar, elde edilen bulguların farklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek ilaçların keşfi ve kombine tedavilerin geliştirilmesi açısından umut verici olduğunu belirtti.

Oxford Üniversitesi Kadın ve Üreme Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Krina Zondervan, araştırmanın hastalık biyolojisi konusunda önemli bilgiler sağladığını vurgulayarak, “Çikolata kisti ile osteoartrit ve romatoid artrit gibi hastalıklar arasında biyolojik bir bağlantı kurduk.” şeklinde konuştu.

Çikolata kisti, rahim zarındaki hücrelere benzer hücrelerin vücudun diğer bölgelerinde büyümesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve İngiltere’de yaklaşık 1,5 milyon kadında görülmektedir.

Çikolata kistinin belirtileri arasında şiddetli ağrı ve aşırı yorgunluk bulunmaktadır.

Related Posts

Uzay yarışına damga vuracak gelişme: Yeniden kullanılabilir roket testi geçti

Çin’in önde gelen ticari roket firması LandSpace, yeniden kullanılabilir Zhuque-3 roketinin ilk aşama itki sistemine yönelik kritik bir yer ateşleme denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Bu önemli gelişme, roketin 2025 yılı için planlanan ilk uçuşuna …

Dev asteroidin Ay’a çarpma ihtimali giderek artıyor

Bir dönem Dünya’ya çarpma ihtimali gündeme gelen, ama daha sonra rotasını Ay’a çeviren 2024 YR4 asteroidinin, uydumuza çarpma ihtimali giderek artıyor.

Ne olacağını merak etti, şarj cihazına USB taktı! İşte sonuç…

Merakı yüzünden ilginç bir deneye girişen bir kullanıcı, şarj cihazına USB takarak ne olacağını görmek istedi. İlk başta sıradan bir hareket gibi görünse de, ortaya çıkan sonuç beklenmedik oldu.

Ay’ın iki yüzü arasındaki dikkat çeken fark

NASA bilim insanları, Ay’ın iç yapısına dair çarpıcı farklılıkları ortaya koyan yeni bir çalışmayla, gökcisminin sırlarını bir adım daha aydınlattı. Jet İtki Laboratuvarı’nın yürüttüğü çalışmada, uzay aracı verileriyle geliştirilen yerçekimi modelleri kullanıldı.

YouTube’dan yeni hamle: En etkili anları seçecek

YouTube, reklam gelirlerini artırmak amacıyla yapay zeka destekli yeni bir reklam aracını devreye sokuyor.

Çamurdan çıkan mucize! Elektrik üretiyor! Dünyayı sarsan gelişme

ABD’nin Oregon eyaleti kıyılarındaki çamur düzlüklerinde bulunan yeni bir bakteri türü, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Candidatus Electrothrix Yaqonensis olarak adlandırılan bu mikroorganizma, gövdesi boyunca elektrik iletebilme yeteneğiyle …