Çinli akademisyenin beyni donduruldu, 500 yıl sonra çözülecek

T24 Dış Haberler

Çin tarihi ve kültürü alanında önemli bir modern bilim insanı olarak kabul edilen Li Zehou, Kasım 2021’de 91 yaşında Colorado’da yaşamını yitirdi. 

1954 yılında Pekin Üniversitesi’nden felsefe diplomasıyla mezun oldu ve hayatı boyunca Paris ve Pekin de dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerindeki araştırma enstitülerinde çalıştı. 

Akademisyen, 2010 yılında Çinli yayın Southern People Weekly’ye verdiği röportajda son dileklerini kamuoyuna duyurdu. 

80. yaş gününe kısa bir süre kala şunları söyledi: “Beynimi donmuş halde bırakacağım. 300 ya da 500 yıl sonra çıkarın. Eşime ve çocuğuma söyledim. Bazıları bu şekilde dirilmek ister ama ben dirilişin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Kültürün beyni etkileyip etkilemediğini ve birkaç yüz yıl sonra beynimde Çin kültürünün kalıntılarını bulmanın mümkün olup olmadığını, çökelme teorimi kanıtlamaya çalışıyorum.”

Li’nin bahsettiği 1960’larda geliştirdiği teoriydi; kişinin tarih ve kültüre maruz kalmasının beyninin fiziksel yapısında iz bırakabileceğini savundu. 

2020 yılında, Li’nin 90. doğum gününden önce, aynı dergiye, insan kalıntılarını donduran bir vakfa 80 bin dolar bağışladığını söyleyerek, isteğinden bir kez daha bahsetti.

Beyninin “beyin bilimi yeterince ilerleyene kadar mümkün olduğu kadar uzun süre korunmasını” istediğini söyledi ve “bu dileğinin gerçekleşmeme ihtimalinin yüzde 95” olduğunu bildiğini ekledi.

Li’nin arkadaşları da dahil olmak üzere tüm yakınları Li’nin beyninden ne gelebileceği konusunda şüpheci olduklarını, çünkü istediği şeyin “cesetlerin bedensel bütünlüğünün korunması” gerektiğine dair geleneksel Çin inancına aykırı olduğunu söyledi. 

Li’nin beyni, insan kalıntılarının dondurularak korunması konusunda uzmanlaşmış, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Arizona merkezli “Alcor Life Extension Foundation” tarafından donduruldu.

 

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir