Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kira Sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı Üzerinden Yapılmasına Yönelik Çalışmaları Hızlandırıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların Kasım 2024’te başladığını duyurdu.

Şu anda, taşınmaz sahipleri gerçek kişiler tarafından e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünden hazırlanan sözleşmeler kiracılar tarafından onaylanabiliyor. Bu hizmet aracılığıyla oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak, e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.

”Emlak Danışmanları Mesleğini Resmi Olarak İcra Edecek”

Çalışmanın ikinci aşamasında ise e-Devlet’ten kira sözleşmesi hizmeti bugün itibarıyla emlakçılar için de hizmete açıldı.

TEDB Başkanı Hakan Akçam, kiracı ile ev sahibinin e-Devlet ortamında kira kontratını imzalayabildiğini ancak emlak danışmanlarının bu sürece dahil olmadığını belirtti.

Bugünden itibaren uygulamanın emlakçılar için de geçerli olduğunu duyuran Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek. Kira kontratı oluşturan emlak danışmanı, barkodlu belge çıkarabilecek. Dolayısıyla, emlak danışmanları mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleğini resmi olarak icra edecek” şeklinde açıklamada bulundu.

”Kira Kontratlarının e-Devlet Üzerinden Yapılma Zorunluluğu Getirilmeli”

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınacağını belirterek, kira artış oranı, kiracının güvenirliği ve meskende kaç yıldır oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından tespit edilebileceğini vurguladı.

Sistemle ilgili güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini belirten Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğu getirilmesi durumunda, ev sahibi ile kiracı arasındaki problemlerin çözülebileceğine dikkat çeken Akçam, böylece dolandırıcılık olaylarının da önlenebileceğini belirtti.

Related Posts

Kripto para piyasası yılın ilk yarısını hareketli geçirdi

Kripto para piyasasına yılın ilk 6 ayına fiyat rekorları, ABD ve Başkan Donald Trump’ın bu konudaki hamleleri ile Türkiye’deki düzenleme çalışmaları damga vurdu.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Trump, TikTok için alıcı belirledi

ABD Başkanı Donald Trump, Çinli şirket ByteDance sahibi olduğu sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD operasyonları için bir alıcı belirlediğini söyledi ancak teklif sahibinin adını vermedi.

Avrupa’da doğal gaz fiyatları geriledi

Kontrat geçen hafta, İsrail ve İran arasındaki ateşkes anlaşmasının ardından Orta Doğu’daki LNG arz kesintilerine ilişkin endişelerin azalmasıyla yaklaşık iki yılın en sert haftalık düşüşünü kaydetti. Bu arada, ANZ Research analistlerine göre, Avrupa …

Anket sonuçları yayımlandı: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Haziran ayı enflasyon beklentileri açıklandı. Emeklilere ve memurlara yapılacak maaş artışında belirleyici olacak 6 aylık enflasyon farkı, tahminlere göre yüzde 16,62’ye ulaşabilir.

Erdoğan: Her türlü şoka rağmen ekonomi programı sarsılmadı, güven tazeledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde TİM 32. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, “Son üç ayda yaşanan her türlü şoka rağmen program sarsılmadı, güven tazeledi. Risk primimiz düşüyor, TL’ye güven yükseliyor.” ifadelerini kullandı.