Fransa ekonomisi son çeyrekte geriledi

Fransa Ekonomisi 2024’ün Son Çeyreğinde Küçüldü

Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INSEE) öncü verilerine göre, Fransa’da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), 2024’ün son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 küçüldü. Beklenti ekonominin durgun kalması yönündeydi. Fransız ekonomisi en son 2023’ün ilk çeyreğinde küçülmüştü.

Son çeyrekte Fransa ekonomisinde küçülmede siyasi krizin iş dünyası ve tüketici güvenini olumsuz etkilemesi ve Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın etkisinin azalması etkili oldu. Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,4 büyümüştü. Temmuz ve ağustos aylarında Paris’te düzenlenen olimpiyat oyunları Fransız ekonomisinin geçen yılın en hızlı çeyreklik büyümesine yardımcı olmuştu.

Fransız ekonomisi yaz aylarındaki güçlü büyümenin ardından ivme kaybeden özel tüketim nedeniyle sonbahar aylarında da yavaşladı. İç talep dördüncü çeyrekte Fransız ekonomisine olumlu katkıda bulunurken, son çeyreğinde ihracatın azalması ve ithalatın artması nedeniyle dış ticaretin katkısı yine negatif oldu.

Fransa ekonomisi 2024’ün tamamında ise yüzde 1,1 büyüdü. 2023’te ekonomi yüzde 1,1 ve 2022’de ise yüzde 2,6 büyümüştü. ING Fransa ekonomistlerinden Charlotte de Montpellier, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Fransa’nın ekonomik durumunun yaz aylarından bu yana keskin bir şekilde kötüleştiğini belirterek, “Şirketler ve hane halkları için potansiyel vergi artışları da dahil olmak üzere gelecekteki bütçe ayarlamalarına ilişkin belirsizlik, siyasi istikrarsızlık, olimpiyatların ardından yaşananlar ve daha az elverişli bir uluslararası ortam, dördüncü çeyrekte ekonomik faaliyetlerini zayıflattı.” ifadelerini kullandı.

Ülkede bütçe konusundaki anlaşmazlık, geçen yıl Başbakan Michel Barnier’in 3 aylık merkez sağ hükümetini düşürmüştü. Fransa’da siyasi kriz ekonomiyi de tedirgin ederken, iş dünyasının güveni sarsılmaya devam ediyor.

Related Posts

Gözler gram altındaydı, bakın nisanda en çok hangisi kazandırdı?

TÜİK nisan ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”nı açıkladı. Açıklanan verilere göre en yüksek kazandıran yatırım aracı külçe altın olurken, en çok kaybettiren yatırım aracı ise BIST 100 endeksi oldu. Yapılan …

Alman ithalatında düşüş

Almanya’nın ithalatı Mart 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1.4 azalarak 112.1 milyar euroya düştü. Bu, Aralık 2024’ten bu yana ilk aylık düşüş olarak kayda geçti. Şubat ayında ise ithalat yüzde 0.5 artış göstermişti. Mart ayında Avrupa Birliği’nden …

İstanbul’da ‘Yarısı Bizden’ kampanyası! Deprem korkusu yerini güvene bırakıyor

İstanbul’da riskli yapıların dönüşmesine katkı sunan “Yarısı Bizden” kampanyasından faydalanan bazı vatandaşlar, deprem endişelerini bırakarak güvenli konutlarda yaşamaya başladı.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi: Dış talep koşullarında ılımlı iyileşme devam ediyor

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi: Dış talep koşullarında ılımlı iyileşme devam ediyor

Tarife belirsizliklerine rağmen: Denizcilik devinin karı yüzde 70 arttı

Danimarkalı denizcilik devi Maersk 2025 yılı ilk çeyrek mali bilançosunu açıkladı. Buna göre Maersk, beklenenden daha güçlü bir ilk çeyrek faaliyet kârı açıkladı ve tüm yıl için beklentisini sürdürdü.

Altın yine şaşırtmadı: Nisan ayının en çok kazandıran yatırım aracı külçe altın oldu

Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek reel getiri külçe atında oldu. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde nisanda en yüksek aylık reel getiri yüzde 8,54 ile külçe altında gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir