‘Halkın durumu 2001’den kötü’

Türkekonomisini batıran, siyasi konjonktürü altüst eden ve AKP’ye 23 yıllık iktidarının da önünü açan 2001 krizi sırasında Halkbank Genel Müdürlüğü görevinde bulunan Yenal Ansen, krizin yaşandığı 5 günü SÖZCÜ’ye anlattı. Ansen, o dönemde kamu bankalarının elinin kolunun bağlandığını belirtirken, yabancı yatırımcıların paralarını IMF desteğiyle alıp gittiğini, bütün yükün yerli yatırımcılara kaldığını söyledi.  Türkiye’de halkın şu an 2001’den daha kötü durumda olduğunu belirten Ansen’in anlatımıyla 2001 krizinin 5 gününde şunlar yaşandı:

19 Şubat Pazartesi: Fırtına öncesi tüm piyasalarda sallantı başladı. Merkez Bankası, özel bankalara 7.6 milyar dolar sattı.  Borsa düştü, gecelik faiz yüzde 45, repo yüzde 500-750 oldu. Kamu ve Fon bankalarına para verilmiyordu.

20 Şubat Pazartesi: Gecelik faiz yüzde 500’e, repo faizi yüzde 3.000’e yükseldi. Özel bankalar dövize hücum ediyor, kamu bankalarındaki fonlarını da istiyorlar. Hazine IMF baskısıyla yabancı fonlar zarar görmesin diye vade sonunu bekliyor, döviz kurunu yükseltmiyor.

21 Şubat Pazartesi: Merkez sabah piyasaya para vermedi. Gecelik faiz yüzde 7.500’e yükseldi. Özel bankalar 3 milyar dolar döviz topladı. 670 bin lira olan dolar 1 milyonu aştı. Ateşi söndürmek ve kamu bankalarının elini rahatlatmak için swap talebiyle Hazine’yi, Merkez Bankasını arıyoruz, telefonlar kapalı.

22 Şubat Pazartesi: Hazine’de vade günü, yabancıya paraları ödendi, TL’leri döviz yapıp Türkiye’den gittiler. Sabit kur bitti, dalgalı kura geçildi. Moody’s not düşürdü.

23 Şubat Pazartesi: Öğlen saat 13.00’te kamu bankalarına swap yasağı nihayet kaldırıldı. Gecelik faizler yüzde 400-800 aralığına, repolar yüzde 1.325’e indi. Resmi dolar kuru 1.072 TL, serbest piyasada 850-900 TL. Merkez Bankası Başkanı (Gazi Erçel) cumartesi, Hazine Müsteşarı (Selçuk Demiralp) pazartesi istifa etti.

Firmalar canlı canlı gömüldü

Krizin en acı beş gününde spekülasyona dayalı işlemlerle kamudan özele, tefeci piyasasında görülmeyen vahşi faizlerle milyarlarca dolar haksız kazanç aktarıldığını anlatan dönemin Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen, vadesi gelmiş-gelmemiş 30 bin kredi borçlusu firmanın da adeta canlı canlı toprağa gömüldüğünü söyledi. Ansen, ekonomide son 2 yıldır yaşanan krizin toplumun hayat standardını 2001’den de daha kötü bir duruma düşürdüğünü, bankaların üretime değil tüketime kredi pompaladığını belirtti.

Related Posts

Deprem bölgesinde istihdam tüm sektörlerde afet öncesindeki seviyeyi aştı

Deprem bölgesindeki 11 il ile Mersin, Bingöl ve Tunceli dahil edildiğinde, istihdam tüm sektörlerde afet öncesi seviyeyi aştı.

AKP’den “faizsiz finans sisteminin içselleştirilmesi” planı: İslam Dünyası Gayrimenkul Borsası kurulacak

AKP’den “faizsiz finans sisteminin içselleştirilmesi” planı: İslam Dünyası Gayrimenkul Borsası kurulacak

Merkez Bankası anketiyle değişti: 6 aylık enflasyon farkı hesaplandı, memur ve emekli zammı için yeni oran ortaya çıktı

Temmuz ayında milyonlarca memur ve emekli için yapılacak maaş zammı netleşmeye başladı. 5 aylık enflasyon farkı sonrası gözler haziran verilerine çevrilmişti. Merkez Bankası anketine göre tahmini enflasyonla birlikte 6 aylık fark belirlendi. SSK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 16.95, memurlar ise yüzde 15.84 zam alacak.

TCMB son anketi yayımladı! İşte dolar ve enflasyon beklentisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) yıl sonu artış beklentisi yüzde 30,35’ten 29,86’ya geriledi.

Hazine yarın iki ihale düzenleyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yarın iki tahvil ihalesi gerçekleştirecek.

İşte bütün ayrıntılarıyla yeni çiftçi destekleme modeli! Uzman isim açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, destekleme sistemini değiştirdi. Artık ton başına değil, dekar başına ödeme yapılacak. Yeni sistemin ayrıntılarını tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım kendi Youtube kanalından yaptığı yayınla açıkladı. Bayramdan önce Toprak …