Havalar ısındı, KKKA tehlikesi yükselişe geçti

Kene Uyarısı: Prof. Dr. İlhan Çetin’den Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı İçin Önlemler

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Çetin, nisan ayında kenelerin yumurtalarından çıkarak tabiata yayıldığını ve vakaların da artmaya başladığını vurguladı. Kelkit Vadisi’nde yer alan Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat’ın KKKA hastalığını bulaştıran kene popülasyonu açısından riskli iller olduğunu belirten Çetin, özellikle sıcaklıkların yükselmesiyle doğada kene sayısının artacağını söyledi.

Risk altındaki çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Çetin, arazide bulunan kişilerin eve döndüklerinde vücutlarında kene kontrolü yapmalarını önerdi. Ayrıca, insanların kalabalık olarak bulunduğu piknik ve mesire alanları gibi bölgelerde kenelerin bulunabileceği yerlerde ilaçlama çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Sivas ve çevresinde nisan ayının ortalarından itibaren KKKA vakalarının görülmeye başladığını belirten Çetin, hastanelerde tedavi gören hastaların olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Çetin, mayıs ve ağustos ayları arasında vaka sayılarında ve kene popülasyonunda ciddi artışların olduğunu ifade ederek, temmuz ve ağustosun en yüksek vaka sayılarına sahip aylar olduğunu söyledi.

Aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Çetin, “Aşı çalışmaları yaklaşık 7-8 yıldır devam ediyor. Şu anda etkinlik seviyesi çok daha yüksek olan KKKA’ya karşı aşı geliştirme çalışması 2-3 merkezde sürüyor. İlaç geliştirme çalışması da bazı merkezlerde devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Çetin, aşı ve ilaç çalışmaları sonucunda hastalığa karşı önlemler alarak riskleri en aza indirmeyi hedeflediklerini belirterek, uluslararası konsorsiyumlarla iş birliği yapıldığını ve bu çalışmalardan gurur duyduklarını dile getirdi.

Related Posts

Türkiye ile BM arasında imzalar atıldı: Ankara’da ofis açılması konusunda anlaşmaya varıldı

Türkiye ile UNRWA arasında Ankara’da ofis açılmasına yönelik anlaşma imzalandı. Anlaşma, Türkiye’nin UNRWA’ya verdiği siyasi ve mali desteğin güçlendirilmesini hedefliyor. Yeni ofisle, Türkiye ve UNRWA arasındaki işbirliğinin derinleşmesi ve Filistinli mültecilere yönelik hizmetlerin desteklenmesi amaçlanıyor.

Golf oynarken bir telefon geldi, apar topar helikoptere bindi, kararı havadayken aldı: Gizli görüşmede ne konuşuldu? | Dünyayı sarsan kararın perde arkası

Dünya günlerdir diken üstünde İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından başlayan savaşı takip ediyor. ABD’nin dün sabaha karşı B-2 bombardıman uçaklarıyla İran’daki üç nükleer tesisi vurması savaşı yeni bir aşamaya taşıdı. ABD’nin en önemli gazetelerinden The Wall Street Journal, bugün Başkan Donald Trump’ın İran’ı vurma kararının arka planını ve bombardımandan önceki son saatlerde yaşananları manşetine taşıdı. Gazete Beyaz Saray’da kapalı kapılar ardında konuşulanları ve Washington’daki kulisleri gün yüzüne çıkardı.

İsrail ordusu duyurdu: Bender Abbas Deniz Üssü’nde İHA depoları imha edildi

İsrail ordusu, İran’ın güneyindeki Bender Abbas kentine hava saldırıları düzenlediğini iddia etti. Yapılan açıklamada İHA depolarının yanı sıra silah depolarının da vurulduğu belirtildi.

Polis bile şaştı kaldı: Değeri dudak uçuklattı

Kütahya’da polisin durdurduğu araçta yapılan aramada; 7,15 gram dünyanın en pahalı kimyasalı olarak bilinen ve altın aramada da kullanılan kaliforniyum (radyoaktif element) maddesi ele geçirildi. Maddenin toplam değerinin yaklaşık 70 milyon dolar olduğu öğrenildi.

İsrail savaşa milyarlarca dolar harcıyor… Günlük maliyet 200 milyon dolara çıkabiliyor

AMERİKAN Wall Street Journal gazetesi, İran’la çatışmanın İsrail’e ne kadar pahalıya mal olduğunu aktardığı analizde İran’daki hedefleri vurmak için binlerce kilometre uçan F-35 jetlerinden İran’ın füzelerini engellemeye çalışan savunma sisteminin önleme füzelerine kadar maliyetleri ortaya koydu.

Genelgeyle hak erozyonu: Miras masasında ‘eşitlik gölgesine’ kadın örgütleri ve barodan uyarı

Genelgeyle hak erozyonu: Miras masasında ‘eşitlik gölgesine’ kadın örgütleri ve barodan uyarı