İş dünyasının iki çatı örgütü olan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile
Türk Teşebbüs ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) eski devir başkanlarından
Cumhuriyet kıymetleri ve demokrasi vurgusu geldi.
İki büyük tertibin eski periyot liderleri Adana’da düzenlenen 24. Teşebbüs ve İş Dünyası Zirvesi’de yaptıkları konuşmalar ile kendi periyotlarında yaşanan zorluklara dikkat
çekerken, bilhassa eğitim ve Cumhuriyet bedellerine vurgu yaptı.
‘İŞ DÜNYASI SESİNİ ÇIKARMALI’
TÜRKONFED’de 2012-2015 devirlerinde Başkanlık vazifelerini yürüten Süleyman Onatça, Cumhuriyet üzere paha ve deneyimlerin kolay kazanılmadığını aktardı ve “Türkiye çok krizler yaşadı lakin bu krizlerin üstesinden geldik, para kazanabilirsiniz, kaybedebilirsiniz… Ancak kimi şeyler, birtakım prensipler vardır ki o unsurlardan asla vazgeçmemek lazım. Sesimizi çıkarmalıyız. İş dünyası sesini çıkarmalı” dedi.
“Eğer bağırmazsanız şayet istemezseniz yalnızca diplomasi ve falanca bakana ayıp olur, hükümet aslında tuttuğunu koparır, defterlerimiz incelenir dediğiniz surece kaybedeceğimiz çok bedel vardır” diyen Onatça, şöyle devam etti:
“Kaybedeceğiniz o kıymet Cumhuriyet kıymetidir ve bir daha asla kazanamazsınız. Gerçek bildiğiniz şeyi söylemekten asla kaçınmayın. Cumhuriyeti kurduğumuz günlerdeki heyecanın, vatan sevgisinin, üretim aşkının ve umudun yaşandığı bir Türkiye hayal ediyorum.”
TÜRKONFED’de 2007-2011 devrinde başkanlık yapan Celal Beysel ise “Sivil toplum kuruluşlarının ne olduğunu medyaya, topluma anlatamadığımız sürece orta demokrasi tuzağından kurtulamayacağız” dedi.
‘EĞİTİM KONUSU CANIMIZA TAK ETTİ’
TÜSİAD’da 2017-2018 periyotlarında başkanlık misyonunu yürüten Erol Bilecik, eğitim
konusuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Göçlerden başlayıp iklim değişikliğine kadar yaşanan felaketlerin aksiliklere ister STK üyesi olun ister iş insanı olun hiçbir insanın uyurgezer halde bakmadan görmeden devam
etme lüksü kalmadı.
Ekonomik gelişmenin etraf açısından bize yansıyan tarafından da parlak olmadığı açık. Hepimizin hayalinde gelişmiş saygın ve çevreci bir Türkiye var. Gençlerin durumu, eğitim
konusu canımıza tak edecek noktaya geldi.
En fazla değişen sistem eğitim, en fazla değişen bakan eğitim bakanı. Eğitimde maalesef aşağıya gidiş var. Artık bir çıkış olması gerekiyor.”
‘PSİKOLOJİSİ BOZULMUŞ BİR TOPLUM OLDUK’
TÜSİAD’da 2015-2016 periyotlarında idare konseyi başkanlığı yapan Cansen Başaran Symes, ülkenin tekrar motive olması gerektiğini belirtti ve “2015-2016’da TÜSİAD başkanlığım periyodunda kaç tane hükümetle çalıştım, bir başbakan misyondan alındı, darbe oldu. Lakin TÜSİAD dimdik ayakta durdu. Zira TÜSİAD hiçbir vakit bağımsızlığını bozmadı” dedi.
“Bağımsızlık finansal olarak bağımsızlıktan başlıyor. Psikolojisi bozulmuş bir toplumuz” diyen Symes, şöyle devam etti:
“Kaybettiğimiz birtakım bedelleri almak için motive olmalıyız. Güçlü bir sivil toplum demokrasiyi ne kadar güçlendirirse, güçlü bir demokrasi de o oranda iştirakçi bir sivil toplumun önünü açar.”