Komşu galaksi Andromeda’yı hiç bu kadar detaylı görmediniz

Andromeda Galaksisi ve Samanyolu’nun Karşılaştırılması

Samanyolu’nun dışarıdan görüntülenmesi günümüz teknolojileri ile mümkün olmasa da, bilim insanları benzeri olan Andromeda’ya odaklanıyor. Andromeda, yaklaşık 2,5 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir spiral galaksidir ve Samanyolu gibi yıldızlar, gazlar ve gizemli karanlık madde ile doludur.

Popsci haberine göre, NASA tarafından yayınlanan yeni görüntüler, dünyanın en güçlü teleskoplarından gelen verilerin bir araya getirilmesi ile oluşturuldu. Bu veriler arasında Chandra X-Işını Gözlemevi, Avrupa Uzay Ajansı’nın XMM-Newton teleskobu ve bazı amatör astrofotoğrafçılardan elde edilen optik bilgiler bulunmaktadır. Görseller, görünür, kızılötesi, morötesi, radyo ve X-ışını dalga boylarını içererek galaksinin detaylı bir portresini sunmaktadır.

Chandra teleskobunun X-ışını verileri, Andromeda’nın merkezinde bulunan süper kütleli kara deliğin etrafında yayılan yüksek enerjili radyasyonu ve galaksinin heryerine yayılmış daha küçük yoğun nesneleri gözlemlemeyi sağlamaktadır.

Görsel içeriklerin yanı sıra, NASA uzmanları, bu verileri sesle eşleştirerek bilim ve sanatı bir araya getirdi. Farklı dalga boylarına göre sıralanmış (X-ışını, morötesi, optik, kızılötesi ve radyo) notalara parlaklık sesin yüksekliğini, dalga boyları ise notanın tonunu belirlemektedir. Sonuç olarak, 152 bin ışık yılı çapındaki bir galaksinin melodiğine, hayalî bir sese dönüştürüldü.

Bilim insanları, bu yeni verilerin Andromeda hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamıza ve özellikle karanlık madde gizemini çözmemize yardımcı olabileceğini umuyor. Zira bu gizemli madde, astronom Vera Rubin’in Andromeda üzerinde yaptığı gözlemler sayesinde 1960’larda keşfedilmiştir.

NASA, 2027 yılında fırlatılması planlanan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu ile bu çalışmaları ileriye taşıma hedefini sürdürmektedir.

Related Posts

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

Tüp bebekte yapay zeka dönemi!

Tüp bebek (IVF) tedavisinde devrim niteliğinde bir dönem başladı. Embriyo seçiminde geleneksel yöntemleri geride bırakan bu yenilikçi yaklaşım, başarı oranlarını önemli ölçüde artırdı. Yapay zeka algoritmaları ve gelişmiş görüntüleme sistemleri …

WhatsApp’a yapay zekâlı mesaj özeti geldi

WhatsApp, kullanıcıların okunmamış mesajlarına hızlıca göz atmalarını sağlayan yeni bir yapay zekâ özelliğini duyurdu. Message Summaries (Mesaj Özetleri) adı verilen bu yenilik, mesaj gizliliğini koruyarak kullanıcıların bireysel ve grup sohbetlerinde olan biteni özetle görmelerine olanak tanıyor.

Hellblade 2 yeni sürümüyle fark yaratmaya geliyor

Ninja Theory tarafından geliştirilen Senua’s Saga: Hellblade 2’nin gelişmiş versiyonu, 12 Ağustos’ta PlayStation 5 ve bilgisayar için Steam ve Xbox platformları üzerinden oyuncularla buluşacak. Xbox ve PC kullanıcıları için ücretsiz bir güncelleme …

Spotify’ın HiFi özelliği yine gündemde

Spotify’ın dört yılı aşkın süredir beklenen kayıpsız (lossless) müzik hizmeti, sonunda yaklaşıyor olabilir. Uzun süredir sessiz kalan ve zaman zaman üst düzey yöneticilerden gelen belirsiz açıklamalarla gündeme gelen bu özellik, şimdi Spotify uygulamasının masaüstü ve mobil sürümlerinde keşfedilen yeni kod satırlarıyla tekrar umut verdi.

Uzay yarışına damga vuracak gelişme: Yeniden kullanılabilir roket testi geçti

Çin’in önde gelen ticari roket firması LandSpace, yeniden kullanılabilir Zhuque-3 roketinin ilk aşama itki sistemine yönelik kritik bir yer ateşleme denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Bu önemli gelişme, roketin 2025 yılı için planlanan ilk uçuşuna …