Vücudu elektrik yükünden kurtaran toprakla temasın vücut ve ruh sıhhatine kıymetli katkıları olduğuna dikkat çeken Çoruhlu “Yazın fırsat buldukça ayakkabılarınızı, terliklerinizi çıkarıp yalın ayak tabiat yürüyüşleri yapın” dedi.
Her ne kadar yararlı olduğu bilinse de toprağa basmak birden fazla vakit aklımıza bile gelmez. Aslında ağır tempolu kent hayatında bunu yapmaya fırsat da bulamayız. “Doğadan uzaklaştıkça sıhhatimizin bozulduğunu unutmamalıyız” diyen Biyokimya ve Anti-Aging Uzmanı Dr. Ayşegül Çoruhlu, çıplak ayakla toprağa basmanın beden sıhhatine yararlarını şöyle açıkladı…

Dr. Ayşegül Çoruhlu
Lastik ayakkabı toprakla temasımızı keser
Günlük ömrümüz tabiattan kopuktur. Evdeyken terlik ve halıyla, uyurken yerden yüksek yatakta, yolda-işte ayakkabı ile temastayız. Evvelce makosen ayakkabılar vardı. Artık ise plastik, kauçuk üzere elektrik iletken olmayan ayakkabılarla toprak üzerinde gezeriz. Bazen aylarca toprakla direkt temas kuramayız. Fakat bir tatilde deniz kenarında, parkta, ormanda yalın ayak dolaşırsak yahut denize girersek büyük bir rahatlama hissederek neler kaybettiğimizi anlarız. O gece çok daha yeterli uyuruz.
Topraklanmak için neler yapabiliriz?
■ Toprakta, ıslak çimde ve kumda yalın ayak dolaşmalıyız.
■ Ağaçlara temas etmeliyiz.
■ Denize girmeliyiz.
■ Sokaktaki hayvanları sevmeliyiz.
Tansiyonu dengeler
Topraklanmak, parasempatik sistemi aktive eder. Parasempatik sistem, gerilimli olduğumuzda etkin olan sempatik sistemin karşıtıdır. Yani bizi gevşeten rahatlatan sistemdir. Bu yüzden parkta, kumda çıplak ayakla gezince bir rahatlama hissederiz, gerginliğimiz, gerilimimiz azalır. Meğer bir alışveriş merkezinde vakit geçirince, çıkışta otomobilin kapısına dokunduğumuzda o minik elektriklenmeyi hissederiz. Bu bizi yorgun ve gergin yapar. Çalışmalarda, kardiyoloji alanında da topraklanmanın tesiri incelenmiş, kamp yaparak toprak üzerinde uyuyanlarda yüksek tansiyonun süratle dengelendiği görülmüştür. Depresyonu azaltmada ve kronik ağrıları hafifletmede de olumlu tesirleri görülmüştür.
Sebze ve meyvelerdeki antioksidan gibidir
Yerküremiz bir bataryaya emsal. Üzerinde elektrik yükü vardır. Çokça hür elektronlar olarak tanımlanan parçacıkları barındırır. Tabiat olaylarıyla bu elektik yükünü daima yüksek meblağ. Her gün dünyanın farklı yerlerinde binlerce şimşek çakar. Rüzgar hareketleri, yağmur, güneş ışınları hepsi yerkürenin yüzeyini bu hür elektronlarla devamlı şarj eder. Elektronlar eksi yüklü atom altı parçacıklardır. Bu yüzden biz onlara ‘negatif yüklüler’ deriz. Yeryüzü negatif yüklüdür. Dünyanın farklı yerlerinde farklı ölçüde negatif yük olabilir. Birtakım yerlerin şifalı kabul edilmesinde o bölgedeki negatif yükün yani hür elektronların fazlalığı kelam hususudur. Pekala bu hür elektronların olup olmamasının bize nasıl yararı var? Topraklama ile yani toprağa temas ederek yerküreden aldığımız özgür elektronlar birer antioksidan üzere çalışır. (Antioksidanların hür radikallere karşı bizi koruyan hususlar olduğunu biliriz. Zerzevat ve meyvelerde çokça olan antioksidanların sıhhatimiz için kıymetli olduğunu kabul ederiz.) Koskoca yer küre koskocaman bir elektron havuzudur ve onunla temas ettiğimiz her anda meyve zerzevattan aldığımız antioksidanlar üzere bir yarar sağlarız. Toprakta ne kadar çıplak ayakla yürürsek o kadar sağlıklı oluruz.