Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi datalarına nazaran, haziranda bankalar 6 trilyon 347 milyar liralık, finansal kiralama şirketleri 101 milyar liralık, finansman şirketleri 53 milyar liralık ve faktoring şirketleri 55 milyar liralık nakdi kredi kullandırdı.
Geçen yıla kıyasla yüzde 60 arttı
TBB Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler haziranda geçen yılın birebir devrine kıyasla yüzde 60 artarak 6 trilyon 556 milyar liraya çıktı.
Haziranda bankalar 6 trilyon 347 milyar liralık, finansal kiralama şirketleri 101 milyar liralık, finansman şirketleri 53 milyar liralık ve faktoring şirketleri 55 milyar liralık nakdi kredi kullandırdı. Böylelikle toplam kredi stoku haziranda yıllık yüzde 60 artışla 6 trilyon 556 milyar liraya ulaştı.
Tasfiye olunacak alacakların 187 milyar lirası bankalara ait
Bu devirde, tasfiye olunacak alacaklar 198 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Tasfiye olunacak alacakların 187 milyar lirası bankalara, 7,6 milyar lirası finansal kiralama şirketlerine, 2 milyar lirası faktoring şirketlerine ve 1,3 milyar lirası da finansman şirketlerine ilişkin oldu.
Tasfiye olacak alacakların toplam kredilere oranı haziranda bir evvelki yılın birebir ayına nazaran 1,2 puan azalarak yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşti.
Ticari krediler 5 trilyon lirayı aştı
Ticari krediler haziranda geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 66 artarak 5 trilyon 283 milyar liraya yükseldi. Ticari kredilerin toplam içindeki hissesi yüzde 81 seviyesine ulaştı.
Krediler içinde imalat sanayii yüzde 31’le en yüksek hisseye sahip olurken, toptan ve perakende ticaret ile inşaat bölümlerinin hissesi da yüzde 10’un üzerinde gerçekleşti.
Bu periyotta tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek bölümler, yüzde 6,6’yla inşaat, yüzde 5,6’yla güç ve yüzde 4,6’yla turizm halinde sıralandı.
Bireysel krediler 1,3 trilyon liraya dayandı
Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan ferdi krediler haziranda yüzde 37 artarak 1 trilyon 274 milyar lira oldu. Kişisel kredilerin yüzde 44’ünü muhtaçlık kredileri, yüzde 28’ini konut kredileri, yüzde 22’sini kredi kartları ve yüzde 6’sını taşıt kredileri oluşturdu.
130 bine yakın kişi birinci sefer gereksinim kredisi kullandı
Haziranda 201 bin kişi kredi kartını, 129 bin kişi gereksinim kredisini birinci sefer kullandı. Konut kredisinden yararlanan kişi sayısı 28 bin olurken, bu devirde 138 bin kişi ise birinci sefer kredili mevduat hesabı kullandı.
Bireysel krediler en fazla İstanbul’dan kullanıldı
Bu yılın haziran sonu prestijiyle İstanbul’da 427 milyar liralık, Ankara’da 121 milyar liralık ve İzmir’de 82 milyar liralık kişisel kredi bulunuyor.
Kilis, yüzde 46’yla son 12 ayda ferdi kredi bakiyesi en çok artan vilayet olurken, kişi başına ortalama ferdi kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek vilayetler İzmir, Ankara ve Tekirdağ biçiminde sıralandı.