Çikolata kistleri masum değil; bağışıklık sistemi hastalıklarına yakalanmayı artırıyor

Çikolata Kisti Bağışıklık Sistemi Hastalıklarının Riskini Artırıyor

BBC tarafından aktarılan habere göre, Oxford Üniversitesi’nden araştırmacıların da dahil olduğu bir ekip, İngiltere Biyobankası’ndan elde edilen verilerle 8 binden fazla çikolata kisti vakası ve 64 binden fazla bağışıklık sistemi hastalığını analiz etti.

Yapılan araştırmada, romatoid artrit, çölyak hastalığı ve multipl skleroz gibi bağışıklık sistemi hastalıkları ile çikolata kistleri arasında güçlü genetik bağlantılar bulunduğu belirlendi.

Elde edilen verilere göre, çikolata kisti bulunan kadınlarda, otoimmün hastalık geliştirme riski yüzde 30 ila 80 arasında artış gösteriyor. Bu durumda, vücut kendi dokularına karşı bağışıklık sisteminin yanlışlıkla saldırması söz konusu olabiliyor.

Araştırmacılar, elde edilen bulguların farklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek ilaçların keşfi ve kombine tedavilerin geliştirilmesi açısından umut verici olduğunu belirtti.

Oxford Üniversitesi Kadın ve Üreme Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Krina Zondervan, araştırmanın hastalık biyolojisi konusunda önemli bilgiler sağladığını vurgulayarak, “Çikolata kisti ile osteoartrit ve romatoid artrit gibi hastalıklar arasında biyolojik bir bağlantı kurduk.” şeklinde konuştu.

Çikolata kisti, rahim zarındaki hücrelere benzer hücrelerin vücudun diğer bölgelerinde büyümesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve İngiltere’de yaklaşık 1,5 milyon kadında görülmektedir.

Çikolata kistinin belirtileri arasında şiddetli ağrı ve aşırı yorgunluk bulunmaktadır.

Related Posts

iPhone 16E vs iPhone 16: Hangi model daha iyi?

Apple’ın son olarak piyasaya sürdüğü iPhone 16E modeli sahip olduğu özelliklerin yanı sıra temel farklılıklarıyla bilinen bir cihaz. Peki iPhone 16 ile kıyaslandığında durum nasıl? İşte bir sonraki telefonunuzu seçmeden önce bilmeniz gerekenler…

Araştırma kanıtladı: İnsanlar gözleriyle gerçekten iletişim kurabiliyor

Yeni bir araştırma, insanların yalnızca göz hareketleriyle bile anlamlı bir iletişim kurabildiğini ortaya koydu. Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Jelena Ristic ve ekibi tarafından yürütülen çalışmaya göre, gözlerin niyet taşıyıp taşımadığı, izleyen kişiler tarafından bilinçsizce algılanabiliyor.

Tuğlalar elektrik depoluyor! İnşaatta enerji devrimi

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. Geleneksel kırmızı tuğlalar, enerji depolama kapasitesine sahip süper kapasitörlere dönüştürüldü. Bilim insanları, bu yenilikçi teknolojinin binaları hem enerji depolayan hem de üreten …

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın reklam imparatorluğunu parçalamak istiyor

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), teknoloji devi Google’a karşı açtığı antitröst davasında önemli bir eşiği daha geçti. Mahkeme, şirketin dijital reklam teknolojileri alanında rekabete zarar verdiğine hükmetmişti. Şimdi ise gözler eylül ayında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir